Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου.

Στις διαφορετικές ενότητες θα βρείτε πληροφορίες για την ενδοκρινολογία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για σωστή διατροφή.

Όσοι κατοικούν στα Μεσόγεια θα βρουν κατάλογο με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

 

Μύθοι και αλήθειες

 • Δεν μπορώ να αδυνατίσω γιατί έχω υποθυρεοειδισμό
  Δεν μπορώ να αδυνατίσω γιατί έχω υποθυρεοειδισμό

  Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ακολουθούν μια ορμονική αγωγή υποκατάστασης που τους καλύπτει την ανεπαρκή παραγωγή θυροξίνης. Εφόσον ακολουθούν καθημερινά την φαρμακευτική αγωγή τους είναι λοιπόν τελείως φυσιολογικά, υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν τακτικούς, ετήσιους ορμονικούς ελέγχους στον Ενδοκρινολόγο τους. 

  Ο μύθος αυτός, που κυκλοφορεί ευρύτατα στις κοινωνικές συζητήσεις, οφείλεται στο ότι κάποια άτομα παχαίνουν λίγο όταν πρωτοεκδηλώνεται η πάθηση και πριν αρχίσει η ορμονική υποκατάσταση

 • Η γυναίκα στην «κλιμακτήριο» παχαίνει
  Η γυναίκα στην «κλιμακτήριο» παχαίνει

  Η εμμηνόπαυση οφείλεται σε οιστρογονοπενία, που δεν επιδρά στο σωματικό βάρος. 

  Η διαδεδομένη αυτή ιδέα οφείλεται στο ότι πολλές γυναίκες έχουν στην αρχή της εμμηνόπαυσης εκνευρισμό, που οδηγεί σε «τσιμπολόγημα» και πάχυνση.

 • Παχαίνω γιατί παίρνω βάρος πριν από την έμμηνο ρήση
  Παχαίνω γιατί παίρνω βάρος πριν από την έμμηνο ρήση

  Πολλές γυναίκες προ-εμμηνορησιακά έχουν ελαφρό οίδημα (κατακράτηση υγρών στους ιστούς ) κυρίως στα κάτω άκρα. Είναι ένα φαινόμενο κυκλικό και εφήμερο. Παχυσαρκία όμως εξ ορισμού είναι η αποθήκευση λίπους και όχι υγρού. 

  Η φήμη αυτή προήλθε από τις γυναίκες που ζυγίζονται καθημερινά και παρακολουθούν τις μικρο-διακυμάνσεις του σωματικού βάρους τους.

 • Ψωμί
  Ψωμί

  Το ψωμί παχαίνει

  Ένα συνηθισμένο «μαύρο» ψωμί (σικάλεως, ή ολικής αλέσεως) περιέχει συστατικά που δεν έχουν θερμιδική αξία, δηλαδή: φυτικές ίνες άπεπτες και νερό καθώς επίσης και αρκετούς υδατάνθρακες (45%), λίγες πρωτείνες (8%) και πολύ λίγα λίπη (3%) δηλαδή ανά 100 γρ περί τις 240 θερμίδες. 

  Δεν είναι βέβαια αμελητέες αλλά σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο κίτρινο τυρί (πάνω από 300 θερμίδες), ή ένα οποιοδήποτε αλλαντικό είναι πολύ λιγότερες. 

  Η φήμη αυτή οφείλεται απλούστατα στο γεγονός ότι το ψωμί χρησιμεύει σαν «υπόστρωμα» για να «φτάσει» ως το στόμα το λάδι, το τυρί ή το βούτυρο κλπ.

 • Πορτοκαλαδα
  Πορτοκαλαδα

  Η πορτοκαλάδα διορθώνει την σιδηροπενική αναιμία

  Τα εσπεριδοειδή δεν περιέχουν σίδηρο. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η σιδηροπενία διατροφικά είναι με κρέας και ειδικότερα το συκώτι. Πρακτικά, και επειδή το κρέας δεν είναι καλό για την υγεία σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα, ο μόνος τρόπος είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα σιδήρου (δισκία, ή σιρόπι).

  Η παρανόηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθάει την καλύτερη αφομοίωση του σιδήρου.

 • Όχι νερό την ώρα του φαγητού
  Όχι νερό την ώρα του φαγητού

  Όχι νερό την ώρα του φαγητού

  Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πιούν νερό στο τραπέζι, για να μην «αραιώσουν» τα υγρά του στομάχου και δυσκολέψουν την πέψη. Καμμία επιστημονική μελέτη δεν στοιχειοθετεί αυτή την αντίληψη. Στο στομάχι γίνεται η προετοιμασία της πέψης. Το PH είναι ισχυρότατο και το νερό δεν μπορεί να το αλλάξει. 

  Ο φόβος προεκλήθη από τα λίγα άτομα που έχουν γαστρική ευαισθησία και πιθανόν και γαστο-οισοφαγική παλινδρόμηση, και τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα πολλά υγρά στην διάρκεια του γεύματος.

 

 

ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ALFEDIAM SFD Από το 1993
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Από το 1993
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Από το 1994
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ από το 1996

 

 

Σημαντικοί συνεργάτες και φίλοι

από το 1990 έως τώρα

Pr Philippe Chanson, Pr Pierre Drouin, Pr Olivier Ziegler, Dr Tassos Mortoglou

 

 

  ΤΙΤΛΟΙ

Doctorat d’Etat en Médecine
Diplôme d’Etudes Specialisées en Endocrinologie
Diplôme d’Etudes Specialisées Complémentaire
Diplôme d’Etudes Approfondies en Enzymologie Nutrition