Καλώς ήρθατε στην ιστοσελίδα μου.

Στις διαφορετικές ενότητες θα βρείτε πληροφορίες για την ενδοκρινολογία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την παχυσαρκία, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για σωστή διατροφή.

Όσοι κατοικούν στα Μεσόγεια θα βρουν κατάλογο με ιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Για εβδομαδιαία ενημέρωση επισκεφτείτε την ιστοσελίδα στο FaceBook, εδώ 

 

Μύθοι και αλήθειες

 • Δεν μπορώ να αδυνατίσω γιατί έχω υποθυρεοειδισμό
  Δεν μπορώ να αδυνατίσω γιατί έχω υποθυρεοειδισμό

  Ο ΟΧΙ διαγνωσμένος ή ο αρρύθμιστος Υποθυρεοειδισμός όντως παχαίνει.

  Τα άτομα με υποθυρεοειδισμό δεν έχουν κανονική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

  Οι θυρεοειδικές ορμόνες διατηρούν καλά επίπεδα μεταβολισμού. Στον υπο-θυρεοειδισμό, παράγονται λιγότερες ορμόνες, άρα οι καύσεις είναι λιγότερες. Υπάρχει επίσης μια διήθηση των υποδορίων ιστών με υγρά, που αυξάνει λίγο το σωματικό βάρος (αλλά όχι το λίπος).

  Όμως στους περισσότερους ανθρώπους με υποθυρεοειδισμό η διάγνωση έχει γίνει και τους έχει συσταθεί μια ορμονική αγωγή που τους καλύπτει την ανεπαρκή παραγωγή ορμονών. Εφόσον ακολουθούν καθημερινά την αγωγή τους είναι λοιπόν τελείως φυσιολογικοί, υπό την προϋπόθεση ότι κάνουν τακτικούς, ετήσιους ορμονικούς ελέγχους στον Ενδοκρινολόγο τους.

  Η άποψη ότι το βάρος δεν μπορεί να ελαττωθεί λόγω υποθυρεοειδισμού κυκλοφορεί ευρύτατα στις κοινωνικές συζητήσεις “μεταξύ τυρού και αχλαδιού” (ή καλύτερα μεταξύ αλλαντικού και τυριού και γλυκού και αναψυκτικού κλπ κλπ).

 • Η γυναίκα στην «κλιμακτήριο» παχαίνει
  Η γυναίκα στην «κλιμακτήριο» παχαίνει

  Η εμμηνόπαυση οφείλεται σε οιστρογονοπενία, που δεν επιδρά στο σωματικό βάρος. 

  Η διαδεδομένη αυτή ιδέα οφείλεται στο ότι πολλές γυναίκες έχουν στην αρχή της εμμηνόπαυσης εκνευρισμό, που οδηγεί σε «τσιμπολόγημα» και πάχυνση.

 • Παχαίνω γιατί παίρνω βάρος πριν από την έμμηνο ρήση
  Παχαίνω γιατί παίρνω βάρος πριν από την έμμηνο ρήση

  Παχαίνω πριν από την έμμηνο ρήση= ΛΑΘΟΣ

  Παίρνω βάρος πριν από την έμμηνο ρήση= ΣΩΣΤΟ

  Πολλές γυναίκες προ-εμμηνορησιακά έχουν ελαφρό οίδημα (κατακράτηση υγρών στους ιστούς ) κυρίως στα κάτω άκρα. Είναι ένα φαινόμενο ΚΥΚΛΙΚΟ & ΕΦΗΜΕΡΟ. Παχυσαρκία όμως εξ ορισμού είναι η αποθήκευση λίπους και όχι υγρού.

  Η φήμη αυτή προήλθε από τις γυναίκες που ζυγίζονται καθημερινά και παρακολουθούν τις μικρο-διακυμάνσεις του σωματικού βάρους τους.

  Καλό είναι να αποφεύγουμε τις συχνές ζυγίζεις. Είναι ψυχοφθόρες.

 • Το ψωμί ΔΕΝ παχαίνει
  Το ψωμί ΔΕΝ παχαίνει

  Ένα συνηθισμένο «μαύρο» ψωμί (σικάλεως, ή ολικής αλέσεως) περιέχει φυτικές ίνες και νερό (συστατικά που δεν έχουν θερμιδική αξία), καθώς επίσης και υδατάνθρακες (45%), λίγες πρωτείνες (8%) και πολύ λίγα λίπη (3%) δηλαδή περί τις 240 θερμίδες/ 100 γραμμάρια. Δεν είναι βέβαια αμελητέες, αλλά σε σύγκριση με ένα συνηθισμένο κίτρινο τυρί (πάνω από 300 θερμίδες/100 γραμμάρια), ή ένα οποιοδήποτε αλλαντικό είναι πολύ λιγότερες.

  Η εξαιρετικά διαδεδομένη φήμη ότι το ψωμί παχαίνει οφείλεται απλούστατα στο γεγονός ότι το ψωμί χρησιμεύει σαν «όχημα» για να «φτάσει» ως το στόμα το λάδι, το τυρί κλπ. Γιατί μην ξεχνάμε ότι «πολιτισμικά» η κίνηση να τρώμε λαδερή σάλτσα με το κουτάλι είναι... αδιανόητη. Αντίθετα όλοι οι Έλληνες βουτάμε με απόλαυση τη μπουκίτσα στη σάλτσα ! Με αυτό τον τρόπο, ναι, το ψωμί παχαίνει.

 • Η πορτοκαλάδα ΔΕΝ διορθώνει την σιδηροπενική αναιμία
  Η πορτοκαλάδα ΔΕΝ διορθώνει την σιδηροπενική αναιμία

  Τα εσπεριδοειδή δεν περιέχουν σίδηρο. Ο μόνος τρόπος να διορθωθεί η σιδηροπενία διατροφικά είναι με κρέας και ειδικότερα με συκώτι.

  Πρακτικά όμως, και επειδή το κρέας δεν είναι καλό για την υγεία σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα στους ενήλικες, ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής λήψης σιδήρου είναι τα φαρμακευτικά σκευάσματα (δισκία, ή σιρόπι).

  Η παρανόηση με την πορτοκαλάδα οφείλεται στο γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή περιέχουν βιταμίνη C, η οποία βοηθάει την καλύτερη αφομοίωση του σιδήρου.

  Εννοείται ότι όταν λέμε πορτοκαλάδα εννοούμε ΜΟΝΟ και αποκλειστικά τον στυμμένο χυμό και ΚΑΜΙΑ μορφή χυμού του εμπορίου.

 • Όχι νερό την ώρα του φαγητού
  Όχι νερό την ώρα του φαγητού

  Όχι νερό την ώρα του φαγητού

  Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν να πιούν νερό στο τραπέζι, για να μην «αραιώσουν» τα υγρά του στομάχου και δυσκολέψουν την πέψη. Καμμία επιστημονική μελέτη δεν στοιχειοθετεί αυτή την αντίληψη. Στο στομάχι γίνεται η προετοιμασία της πέψης. Το PH είναι ισχυρότατο και το νερό δεν μπορεί να το αλλάξει. 

  Ο φόβος προεκλήθη από τα λίγα άτομα που έχουν γαστρική ευαισθησία και πιθανόν και γαστο-οισοφαγική παλινδρόμηση, και τα οποία καλό θα ήταν να αποφεύγουν τα πολλά υγρά στην διάρκεια του γεύματος.

 • Το Ελαιόλαδο
  Το Ελαιόλαδο

  Το ελαιόλαδο είναι η καλύτερη λιπαντική τροφή του κόσμου.

  Περιέχει αρκετά μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.

  Είμαστε τυχεροί που έχουμε αυτό το προϊόν στη χώρα μας.

  Το βούτυρο ή η μαργαρίνη μπορούν να αντικατασταθούν σχεδόν σε όλες τις χρήσεις τους.

  Τα σπορέλαια δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται ΠΟΥΘΕΝΑ, ούτε στο τηγάνισμα.

  Μόνο δύο σημεία θέλουν προσοχή:

  1 Το ελαιόλαδο (όπως και κάθε άλλο λάδι) έχει πολλές θερμίδες: 9 θερμίδες ανά γραμμάριο !

  2 Το πολυτηγανισμένο σε υψηλή θερμοκρασία (>120ο C) ελαιόλαδο χάνει τις καλές του ιδιότητες.

 • Οι φρυγανιές ΔΕΝ είναι πιο “διαιτητικές” από το ψωμί
  Οι φρυγανιές ΔΕΝ είναι πιο “διαιτητικές” από το ψωμί

  Όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι φρυγανιές είναι αποξηραμένες φέτες ψωμιού.

  Άρα η διαφορά τους σε σχέση με το ψωμί είναι ότι περιέχουν λιγότερο (καθόλου) νερό.

  Το νερό όμως δεν παχαίνει. Άρα από την αφαίρεση του νερού δεν γλυτώνουμε θερμίδες.

  Τελικά μια φρυγανιά έχει περισσότερες θερμίδες από μια φέτα ψωμί ίσου βάρους, γιατί αν ζυγίζει 50 γρ είναι και τα 50 «δημητριακό», ενώ 50 γρ ψωμί περιέχουν 40 γρ «δημητριακό» και 10 γρ νερό.

  Η διαφορά βέβαια είναι ότι με μια φρυγανιά δεν μπορεί κανείς να κάνει «βούτα» σε μια καλή σάλτσα ελαιολάδου... Έτσι δεν παίρνει τις θερμίδες του ελαιολάδου.

 • Το νερό ΔΕΝ παχαίνει
  Το νερό ΔΕΝ παχαίνει

  Το νερό δεν περιέχει θερμίδες και φυσικά δεν παχαίνει.

  Ηλίου φαεινότερο. Αμφιβάλλει κανείς;

  Και όμως πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να αποβάλλουν το νερό από τον οργανισμό τους για να μειωθεί το βάρος.

  Κάποιοι φοράνε διπλές μπλούζες και κολάν για να ιδρώσουν περισσότερο και να «κάψουν» το λίπος.

  Μερικοί μπαίνουν σε κουβούκλια για να ιδρώσουν.

  Άλλοι πίνουν ειδικά βότανα που προκαλούν εφίδρωση.

  Η αποβολή του ιδρώτα είναι μια φυσιολογική λειτουργία. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να ιδρώσουμε περισσότερο ή λιγότερο. Ο οργανισμός κάνει από μόνος του σωστά τη δουλειά του.

  Παλιότερα - ελπίζω όχι πια τώρα - κάποιοι έπαιρναν διουρητικά για να «φύγει» το νερό. Πολλοί ακόμα τώρα μειώνουν το αλάτι, για να αποβληθούν «τα υγρά» !

  Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ταλαιπωρείται ο άνθρωπος να αποβάλλει το νερό με εφίδρωση ή διούρηση προκειμένου να μειώσει αυτό που ονομάζεται «κατακράτηση υγρών». Η παχυσαρκία είναι αποθήκευση ΛΙΠΟΥΣ όχι αύξηση νερού. Κατακράτηση υγρών και οιδήματα υπάρχουν σε συγκεκριμένες παθολογικές καταστάσεις και όχι στην παχυσαρκία.

 • Το νερό ΔΕΝ αδυνατίζει
  Το νερό ΔΕΝ αδυνατίζει

  Θυμάμαι στην Γαλλία του 1985 το σλόγκαν «Βuvez - eliminez» να κυριαρχεί σε γιγαντιαίες διαφημίσεις στους δρόμους και στο μετρό.

  Το μήνυμα ήταν πιείτε για να «αποβάλλετε», αφήνοντας τη φαντασία να συμπληρώσει ότι ήθελε στο αντικείμενο του ρήματος “αποβάλλω”.

  Ο βασικός του στόχος φυσικά ήταν να αυξηθούν οι πωλήσεις του εμφιαλωμένου νερού.

  Το νερό δεν καίει τις τοξίνες.

  Το νερό δεν αυξάνει τις καύσεις των θερμίδων.

  Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, όταν ξεκινάμε το φαγητό με ένα μεγάλο ποτήρι νερού, πιθανόν (όχι όμως σίγουρα) να δημιουργηθεί ένα αίσθημα γαστρικής πληρότητας και να φάμε λιγότερο.

 • Μετά το Chernobyl
  Μετά το Chernobyl

  Μετά το Chernobylτα νοσήματα του Θυρεοειδούς στην Ελλάδα ΔΕΝ αυξήθηκαν

  Υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη ότι μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl το 1985 στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των νοσημάτων του θυρεοειδούς.

  Το ραδιενεργό ιώδιο Ι 131* που απελευθερώθηκε μόλυνε όλη την περιοχή γύρω από την Ουκρανική πόλη σε μια ακτίνα περίπου 70 χλμ. Οι κάτοικοι ΔΕΝ έλαβαν άμεσα προστατευτικό ειδικό χαπάκι, ΔΕΝ απομακρύνθηκαν εγκαίρως και, κυρίως, ΔΕΝ ειδοποιήθηκαν να μην καταναλώνουν νερό, γάλα και λαχανικά της περιοχής.

  Το αποτέλεσμα ήταν στα επόμενα 20 χρόνια στα παιδιά της περιοχής να εμφανιστεί αυξημένος καρκίνος του θυρεοειδή κατά 13 φορές.

  Στην Ελλάδα δεν υπήρξε καμία επίπτωση στον θυρεοειδή.

 • Το ασβέστιο της διατροφής είναι καλό για την υγεία
  Το ασβέστιο της διατροφής είναι καλό για την υγεία

  Το ασβέστιο είναι απαραίτητο στην παιδική ηλικία για την ανάπτυξη του ύψους και σε όλη την διάρκεια της ζωής για την αποφυγή οστεοπόρωσης σε ώριμη ηλικία.

  Υπάρχει μια τάση απαξίωσης του ασβεστίου που εμφανίστηκε την τελευταία πενταετία στο ηλεκτρονικό δίκτυο.

  Η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως, γάλα, γιαούρτι και τυρί.

  Υπάρχουν όμως και άλλες πηγές όπως:

  οι ΣΑΡΔΕΛΕΣ και οι γαρίδες

  το σπανάκι

  τα τρόφιμα που περιέχουν σουσάμι, όπως ΤΑΧΙΝΙ, ΠΑΣΤΕΛΙ, ΧΑΛΒΑΣ

  τα ΑΜΥΓΔΑΛΑ,

  τα ΞΕΡΑ ΣΥΚΑ και

  η πολυαγαπημένη μας ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ !

 • Το γάλα είναι κατάλληλο και για ενήλικες
  Το γάλα είναι κατάλληλο και για ενήλικες

  Κυκλοφορούν συνέχεια στο ηλεκτρονικό δίκτυο αναμασημένοι λίβελοι ενάντια στην λήψη γάλακτος από ενήλικες. Η αλήθεια είναι ότι ο γάλα είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, αφού περιέχει περίπου 300 mg για ένα γεμάτο ποτήρι, όσο δηλαδή και 100 γρ φέτας, αλλά πολύ λιγότερα λιπαρά, γιατί φυσικά έχει πολύ περισσότερο νερό από το τυρί. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι η ίδια και στο πλήρες και στο αποβουτυρωμένο (λάϊτ) γάλα.

  Το ποσοστό των ανθρώπων που διατηρεί και μετά την βρεφική ηλικία το κατάλληλο ένζυμο για να χωνέψει το γάλα διαφέρει από χώρα σε χώρα: 90% στην Ευρώπη, 50% στην Ελλάδα, 10% στην Κίνα κλπ.

  Άρα όσοι μπορούν να χωνεύουν το γάλα, πρέπει να επωφελούνται από την μεγάλη τους «γενετική» τύχη ελεύθερα και ανεπηρέαστα από τα διάφορα δημοσιεύματα και αναρτήσεις στον ηλεκτρονικό τύπο

 • Ο αθλητισμός είναι καλός για την υγεία

  Τα οφέλη της γυμναστικής είναι πολλαπλά:

  Απώλεια θερμίδων για την αποφυγή παχυσαρκίας

  Διατήρηση της μυϊκής μάζας

  Καλή καρδιακή και αναπνευστική λειτουργία

  Καλή λειτουργία των αρθρώσεων

  Πρόληψη της οστεοπόρωσης

  Ευεξία και καλή ψυχολογία 

 • Ο πρωταθλητισμός είναι κακός για την υγεία
  Ο πρωταθλητισμός είναι κακός για την υγεία

  Ο πρωταθλητισμός προϋποθέτει υπέρβαση των ορίων.

  Η καταπόνηση του σώματος είναι συνήθως μεγάλη και, ανάλογα με το άθλημα, κάποια όργανα εμφανίζουν παροδική ή μόνιμη βλάβη, συνήθως οστεοαρθριτική.

  Η επιτυχία απαιτεί τεράστια επένδυση χρόνου, συχνά εις βάρος των σπουδών, αλλά και άλλων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

  Το βάθρο απαιτεί σχεδόν πάντα «ντόπα»...

  Το μόνο όφελος του πρωταθλητισμού είναι η δόξα και μερικές φορές το χρήμα. 

 • Παιδιά και αθλητισμός
  Παιδιά και αθλητισμός

  Όλο τον χειμώνα οι μαθητές διαβάζουν και δεν είχαν χρόνο για αθλητικές δραστηριότητες. Το καλοκαίρι βαριούνται, αλλά δεν γυμνάζονται.

  O Παγκόσμιος οργανισμός υγείας συνιστά τουλάχιστον 1 ώρα/μέρα μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα ως επί το πλείστον αεροβικού τύπου.

  Στην Ευρώπη μόνον 16,8% των αγοριών και 4,6% των κοριτσιών πετυχαίνουν αυτό τον στόχο.

  Ο μέσος όρος σωματικής δραστηριότητας για τα Ελληνόπουλα είναι 27 λεπτά/μέρα στα αγόρια και 20 λεπτά/μέρα στα κορίτσια.

  Οι ηλεκτρονικές οθόνες είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του αθλητισμού και καταστροφή για τα παιδιά. 

 • Τα φρούτα
  Τα φρούτα

  Τα φρούτα περιέχουν 3 συστατικά: πάρα πολύ νερό, πολλές φυτικές ίνες και αρκετή φρουκτόζη.

  Το ΝΕΡΟ είναι καλό για τον οργανισμό, ειδικά όταν η αποβολή του με μορφή ιδρώτα είναι αυξημένη το θέρος.

  Οι ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ είναι άπεπτα συστατικά χωρίς θερμίδες, που βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου και τον καλύτερο μεταβολισμό του σακχάρου.

  Η ΦΡΟΥΚΤΟΖΗ είναι ένα σάκχαρο καλύτερο από την σακχαρόζη, αλλά με τις ίδιες θερμίδες.

  Κάθε μέρα πρέπει να τρώμε φρούτα, αλλά με 4 ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ

  1 Φρούτα εποχής

  2 Καλοπλυμένα και όχι ξεφλουδισμένα όταν είναι δυνατόν (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, νεκταρίνια, σύκα, αλλά όχι βέβαια καρπούζια, πεπόνια, πορτοκάλια, ακτινίδια, μπανάνες)

  3 Όχι πάρα πολλά (ειδικά σε περίπτωση σακχαρώδους διαβήτου ή παχυσαρκίας).

  4 Ως γεύμα, δεν είναι καλό να τρώμε μόνον σκέτα φρούτα (διότι δεν περιέχουν πρωτεΐνες και λιπίδια και συνεπώς δεν αποτελούν μια πλήρη διατροφή).

 • Ο Σακχαρώδης Διαβήτης καλπάζει
  Ο Σακχαρώδης Διαβήτης καλπάζει

  Αφορά πλέον 1/12 άτομα στον πλανήτη = 387 Μ

  Το 2035 υπολογίζεται ότι θα είναι +205 Μ = 592 Μ

  Έως τώρα αφορούσε κυρίως Ευρώπη & ΗΠΑ.

  Με την παγκόσμια "δυτικοποίηση" του τρόπου ζωής, την μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάζουν οι πρώην "υπο-ανάπτυξιν" χώρες της Αφρικής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής & του Μουσουλμανικού κόσμου, που έχουν πια 77% των διαβητικών.

  Οι τεράστιοι αυτού αριθμοί έχουν άμεση σχέση με την επέκταση της ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ παγκοσμίως.

  Το πιο τρομερό είναι ότι 46% των ασθενών αγνοούν ότι έχουν σακχαρώδη Διαβήτη!

   

 • H Οζώδης Βρογχοκήλη
  H Οζώδης Βρογχοκήλη

  H Οζώδης Βρογχοκήλη είναι η διόγκωση του θυρεοειδούς αδένα με - στο εσωτερικό του - μικρούς όγκους που ονομάζονται "όζοι", και όταν είναι πολύ μικροί σε μέγεθος ονομάζονται "οζίδια". Δεν πρέπει να συγχέεται η ονοματολογία αυτή με το «όζον» που είναι ένα αέριο...

  Oi Οζώδεις Βρογχοκήλες είναι συχνές σε ορεινές περιοχές, απομακρυσμένες από την θάλασσα, όπως η Ήπειρος και η Αρκαδία, που ήσαν ανέκαθεν «ιωδοπενικές».

  Με την πάροδο των αιώνων όμως το χαρακτηριστικό αυτό έγινε κληρονομικό. Έτσι, Οζώδη Βρογχοκήλη μπορεί να εμφανίσουν και οι απόγονοι πχ των Γορτύνιων, που ζουν επί αρκετές γενεές σε παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

  Οι Οζώδεις Βρογχοκήλες στην συντριπτικότατη πλειοψηφία τους είναι καλοήθεις όγκοι του θυρεοειδούς, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν καταστούν ευμεγέθεις, αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση.

 • Η θυρεοειδίτιδα

  Η χρονία θυρεοειδίτιδα (ενδεχομένως με την ονομασία Hashimoto) είναι μια χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδή κατά την οποία παράγονται αντισώματα αντι-θυροειδικά.

  Μέγα λάθος του οργανισμού.

  Τα αντισώματα είναι τα όπλα που φτιάχνουμε για να πολεμήσουμε τους εξωτερικούς εχθρούς. Πχ αντιστρεπτοκοκκικά αντισώματα για να εξουδετερώσουμε ένα μικρόβιο που λέγεται στρεπτόκοκκος.

  Στην περίπτωση της θυρεοειδίτιδας όμως, παύει κάποια στιγμή ο οργανισμός να αναγνωρίζει τα θυρεοειδικά κύτταρα και, θεωρώντας τα ξένα, αναπτύσσει αντιθυρεοειδικά αντισώματα. Αυτό λέγεται ΑΥΤΟ-ΑΝΟΣΟ νόσημα.

  Η χρονία θυρεοειδίτιδα ΔΕΝ έχει κανένα σύμπτωμα.

  Τότε γιατί μας ενδιαφέρει;

  Διότι μπορεί να οδηγήσει σε Υποθυρεοειδισμό ή σε Οζώδη Βρογχοκήλη.

 

 

ΜΕΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

ALFEDIAM SFD Από το 1993
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Από το 1993
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Από το 1994
 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ από το 1996

 

 

Σημαντικοί συνεργάτες και φίλοι

από το 1990 έως τώρα

Pr Philippe Chanson, Pr Pierre Drouin, Pr Olivier Ziegler, Dr Tassos Mortoglou

 

 

  ΤΙΤΛΟΙ

Doctorat d’Etat en Médecine
Diplôme d’Etudes Specialisées en Endocrinologie
Diplôme d’Etudes Specialisées Complémentaire
Diplôme d’Etudes Approfondies en Enzymologie Nutrition