Πορεία στο χρόνο

O Χάρης Κανδηλώρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. 

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Μάρκου Τσούρη στα Βριλήσσια και στο Β’ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών στην πλατεία Βάθης.

 

Σπούδασε στο Παρίσι από το 1ο έως το 6ο έτος (PCEM & DCEM) στην Ιατρική σχολή Lariboisiere Saint-Louis του Παν/μίου Paris VII και πέρασε με επιτυχία το διαγωνισμό ειδικότητας Concours C de l'Internat το 1987.

 

 Την ειδικότητά του ως Interne des Hopitaux έκανε στην Ιατρική σχολή του Παν/μίου του Nancy. Τα 6μηνα πρακτικής εξάσκησης πραγματοποιήθηκαν στις κλινικές Διαβητολογίας του νοσοκομείου της Toul (Service de Diabétologie, Μaladies Métaboliques, Μaladies de la Nutrition, Pr Debry, Pr Drouin), του Nancy (Service d’Endocrinologie, Pr Hartemann, Pr Leclere), των Παρισίων (Service d’Endocrinologie, Pr Lubetzki, Pr Warnet και Service de Médecine Interne, Pr Rouffy) και της Thionville (Service d’Endocrinologie, Dr Malinsky).

 

Εκτός από το διδακτορικό δίπλωμα (Doctorat d’Etat) και τον τίτλο Ειδικότητας στην Ενδοκρινολογία(Diplôme d’Etudes Specialisées) απέκτησε άλλα 2 διπλώματα διατροφολoγίας (Diplôme d’Etudes Approfondies και Diplôme d’Etudes Specialisées complémentaire).

 

Εργάστηκε ως συνεργάτης ερευνητής στο INSERM του Nancy (Instrumentation avancée et réactifs U 284) από το 1992 έως το 1995 στον τομέα Groupe de recherches sur les interactions moléculaires aux interfaces. Το αντικείμενο της μελέτης αφορούσε τις μεταβολές της κυτταρικής μεμβράνης στα μεταβολικά νοσήματα.

 

Ανακηρύχτηκε επιμελητής στο Παν/μίου του Nancy το 1992 και δίδαξε στην Ιατρική σχολή μαθήματα Κυτταρικής Βιολογίας, Ενδοκρινολογίας, Διαβητολογίας, Μεταβολισμού, Διατροφής, Διαιτητικής, σε φοιτητές Ιατρικής, ειδικευομένους Ενδοκρινολογίας, μεταπτυχιακούς Φαρμακοποιούς, σπουδαστές Διαιτολογίας, σπουδαστές νοσηλευτικής. 

 

Παράλληλα, ως επιμελητής, ήταν υπεύθυνος του τομέα νοσηλείας διαβητικών & παχυσάρκων ασθενών του Παν/κού νοσοκομείου της Τoul από το 1992 έως το 1995.

 

 

 

Τα αποτελέσματα των εργασιών του παρουσίασε με 66 αναρτημένες & προφορικές ανακοινώσειςσε διεθνή διαβητολογικά και ενδοκρινολογικά συνέδρια, με σπουδαιότερη την: «Smoking habits, obesity and cardiovascular risk factors», 9th International Congress on Obesity, August 2002 Sao Paolo (μια από τις δύο προφορικές ελληνικές εισηγήσεις).

 

Συνέταξε 7 ανασκοπήσεις (review articles) με αντικείμενο τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, που δημοσιεύθηκαν σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά της Γαλλίας & της Ελλάδας, με σημαντικότερη την: «Αντίσταση στην Ινσουλίνη. Ο ρόλος της κυτταρικής μεμβράνης» Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά: 1995, 8, 102-114.

 

Συνέγραψε 14 πρωτότυπες εργασίες δημοσιευμένες σε ιατρικά επιστημονικά περιοδικά κύρους (Lancet, Diabetic Medicine, Diabetes Care, J C E M) με σημαντικότερη την ακόλουθη: Hyperinsulinemia is Related to Erythrocyte Phospholipid Composition and Membrane Fluidity Changes in Obese Non- Diabetic Women. J Clin Endoc Metab : 1996, 81, 2912-2918

 

Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1996 και αρχικά άνοιξε ιδιωτικό ιατρείο στον Άλιμο. Παράλληλα υπήρξε Επιμελητής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών από το 1996 έως το 2008, στον τομέα Ενδοκρινολογίας-Μεταβολισμού-Διαβήτου, με διευθυντή τον κ. Α. Μόρτογλου.

Έτυχε τριών διακρίσεων (έπαινος και βραβεία) στο πλαίσιο των Πανελληνίων Συνεδρίων Παχυσαρκίας (2ο, 3ο και 4ο).

 

 

Το 2001 μετέφερε το ιατρείο του στο Κορωπί, όπου και δραστηριοποιείται έκτοτε.
Ένα σημαντικό πεδίο έρευνας του υπήρξε η μελέτη των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής των νέων στα Μεσόγεια.
Από το 2014 έως το 2018 διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης του Ηλεκτρονικού περιοδικού "Ιατρική Παιδεία῾. 

  

 

 

Το 2020 ανέλαβε για 3 χρόνια διευθυντική θέση στην Γαλλία στην ιδιωτική κλινική Centre de Nutrition SSR Les Jonquilles, στην Νορμανδία με βασικά αντικείμενα την Παχυσαρκία τον Σακχαρώδη Διαβήτη, την Δυσθρεψία και την Σαρκοπενία.

collage_j.jpg

 

 

 

 

Το 2023 επέστρεψε στην Ελλάδα και παράλληλα με το ιδιωτικό ιατρείο είναι συνεργάτης Ενδοκρινολόγος στο Metropolitan General και επιστημονικός υπεύθυνος Ενδοκρινολογίας στα Healthspot του ομίλου HHG (Hellenic Healthcare Group)

.  

 

Στις αρχές του 2023 εκδόθηκε από τις εκδόσεις "Athenian Science Publisher", το βιβλίο εκλαϊκευμένης ιατρικής με τίτλο: "Αντιοξειδωτικά, Ποιά, Πού, Πώς", προϊόν διετούς μελέτης. _.jpg

 

 

 

 

Συμμετέχει ενεργά στην εκλαΐκευση της επιστημονικής ιατρικής γνώσης με άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, διαλέξεις και τακτική ενημέρωση από κοινωνικά ηλεκτρονικά δίκτυα (FB). 

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%A7%CE%AC%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82-397588147073619/